Yaşam Koçluğu; Talane Miedaner

Yaşam Koçluğu; Talane Miedaner


Baştan söyleyeyim; puanım 10 üzerinden 9!! Okuyan herkese faydası olabilecek, başucu kitabı kategorisinde bir eser.

''Amannn, koçluk moçluk boş işler bunlar '' dediğinizi duyar gibiyim . Olabilir, belki siz tekrar dünyaya gelsem yine aynı hayatı yaşardım diyen mutlu azınlıktansınız. Yok, benim gibi ''Zaman, para, enerji...yetmiyor'' diyorsanız işinize yarayacak en az bir düzine alışkanlık kazandıracağını söyleyebilirim. Örneğin ben neler yaptım (Bitireli bir hafta oldu) :

-- ''Sinmeyin, geçiştirmeyin'' motttom oldu. Dua gibi aklımda. Önceden özellikle iş yerinde bir problemin, tartışmanın sonuna kadar gitmez, geçiştirmeyi bir kolaylık sayardım. Şimdi ise konuyu gerçekçi bir biçimde, duygumu katmadan, eski defterleri açmadan ele alıp, ne yapabiliriz sorusunu rahatça soruyor ve daha çok saygı uyandırdığımı fark ediyorum.

-- Sabahımın 5 dakikasını o gün mutlaka yapmam gereken şeyleri not etmek ve günü planlamak için ayırıyorum. Birine bir söz mü verdim? Ne kadar basit olursa olsun fark etmez, söz sözdür. Not ediyorum. Bugünkü listem.

           Babam için üniversite laboratuvarını ara,
           Gitti gidiyordaki yanlış kargo adresini düzelt
           Bir hastaya telefonda bilgi verilecek, adı vs
           Öğlen sema ile yemek

Çünkü günlerimiz, programlarımız o kadar dolu ki, çalan telefonlar, giren çıkan, beklenmedik sorunlar derken o gün mutlaka yapmam gerekeni kolayca unutuyorum.

--Kredi kartımı ulaşamayacağım bir yere koydum. Kalan tüm nakiti çektim. Bir sonraki maaşa kadar günlük ne kadar harcayacağımı hesapladım ve ona göre davranmaya başladım. Ayrıca yeni bir BES açmak için bir danışmanla görüştüm.

evde feng shui
Pratik öneriler dediği için bunu seçtim


--Bir Feng Shui kitabı satın aldım çünkü ev insanın şarj olduğu , huzur bulduğu bir yer olmalı. Kitap diyor ki ''Bir evin girişi içeri girme hevesi uyandırmalı, ön kapı davetkar olmalı''. Dün kapıma alıcı gözlerle baktım; fiyasko! Ayakkabılık kalkacak, tertemiz olacak, yeni bir paspas, sevimli bir hayvan heykeli koyacağım. Tüm döküntüleri atmak zaten hep aklımda, vakit bulabilsem ..

--Bir işi tamamlamadan bırakmıyorum. Kaç kişi aranacaksa ara, sonlandır, bir daha karşına çıkmasın ve bunu şimdi yap !

--Sürekli gözüme batan, enerjimi tüketen şeyleri düzeltiyorum. Mesela duvarımda bir belge vardı, kötü bir fotokopi ve küçük boyutta. Arkasındaki karton görünüyor. Belki yüz defa şunun aslından renkli bir çıktı alayım diye düşündüm ama yapmadım. İki gün önce hallettim ve şimdi duvara her baktığımda keyif alıyorum.

--Daha az konuşuyorum. İnanılmaz ama insanlar söyleyeceklerimi o kadar da merak etmiyormuş, Geçen gün yarıda kestim lafımı ve ''ee sonra ne oldu'' demedi bir arkadaşım, çok şaşırdım. Kendimce çok önemli bir şey anlatıyordum oysa. Az konuşup çok dinlemek, gözünün içine bakarak dinlemek ne kadar önemli aslında.

--Söz vermiyorum. Yapabilirsem sürpriz olsun diyorum içimden. Dün bir arkadaşım uğradı. Bir kutlama yapacak ve gece sarma saracağını söyledi. Onlar da bizim gibi, çekirdek aile , yardıma çağıracak pek kimseleri yok. Aklımdan ve kalbimden ilk geçen şuydu: ''Çocukları uyutur, gider yardım ederim, ne güzel laflarız, bir aile gibi hissetmek için harika bir fırsat''. Normalde bunu karşımdakine de söyler onun sevincinden kendime mutluluk çıkarırdım ama kendimi tuttum, hiçbir şey demedim ve çocuklar uyuduğunda resmen bitmiştim. Dün ''Gün olur, yüz yıl olur'' kıvamında bir gündü ve gece 22:00 den sonra 20 dakika araba kullanıp onlara gitmek iyilik değil eziyet olacaktı.

Bunlar aklıma gelenler ve günlük yaşantımda ciddi fark yarattı. Beynimin içi daha sakin, daha az yorgunum, kendimle daha barışığım. İç sesim bana ''Akıllısın, beceriklisin, bravo, beğeniliyorsun'' filan diyor, o derece.


mutlaka okunacak kitaplar

Kitapta on bölüm var, sırayla gidilir ve en az birkaç yıllık ciddi bir plan yapılırsa güzel sonuçlar verebileceğinden eminim ama sabır gerekiyor. Mucize beklememek gerekiyor. İstekli olmak gerekiyor.

Malesef baskısı yok. Bulan olursa kaçırmasın.


Etiketler: , ,