Yazarak Hafifleyin, Yeşim Cimcoz



İnkar edemem, günün birinde (umarım çok uzak olmayan bir zamanda) kendi kitaplarımı yazmak istiyorum. Sahiden yazabilecek miyim yoksa bir teselli, bir kaçış yolu olarak mı bu düşünceye tutunuyorum bilmiyorum ama en azından blogumu bastırıp, üstüne de adımı yazıp ''İşte benim kitabım'' diyebilirim.

Yazar olmayı düşlesem de bununla ilgili blog dışında bir çabam yok, bu sebeple alt başlığı '' yaratıcı yazarlık kitabı'' olan Yazarak Hafifleyin'i hevesle okudum.

Kadıköy'de bulunan Yazı Evi'nin sahibi olan Yeşim Cimcoz, yıllar süren şifa ve farkındalık çalışmalarıyla yazmak eylemini bir araya getirmiş. Bölüm başlıklarının bazılarının Kelimelerin Şifa Gücü, Değişimi Kabullenmek, Farkındalık Çalışması, Şifa Sürecinde Yaşananlar olduğunu görünce şaşırmadım değil.

Yazmak için bazı alıştırmalar var; işe yarar gibi de duruyor. Birkaç örnek vermek istiyorum.

Kümeler Çalışması

Boş bir kağıdın ortasına bir kelime yerleştirin ve kendinizi kelimenin etkisine bırakın. Aklınıza gelen tüm duygu, cümle, resimleri kelimenin etrafına yazın ve onları bir daire içine alarak ortadaki daireye bağlayın. Önemli bir diğer nokta hiç durmadan çalışmaktır. Tam on dakika boyunca aklınıza gelen her şeyi yazın.

Liste Yapmak

100'lük listeler yapmayı öneriyor yazar. İlk 30 madde yüzeydeki bilgileri, 30-60 arası biraz daha derini, 70'den sonrası bilinçaltını yansıtır diyor.

Cümle Sapları
Bu okullarda yaptığımız boşlukları doldurun çalışmasına benziyor. Yazar örnek cümleler vermiş:

Beni tarif eden bir kelime........dir.
İçimdeki editör bana......................diyor.
Kendimi en yakın hissettiğim kişi.....................dir.

Sembollerle Çalışmak

Adınız hakkında yazın.

Evde dolaşıp sizi temsil ettiğini düşündüğünüz bir obje bulun ve hakkında yazın gibi yaklaşık on tane önerisi var. Güzel olan önerdiği her şeyi kendisi de yapmış ve bunlardan minik bir öykü çıkararak kitaba koymuş ( Bütün teknikler için) .

Etiketlerimizle Çalışmak

Kendimizle ilgili tüm olumlu ve olumsuz etiketleri listeleyin , sizi en çok yoran beşini seçin ve bunları size veren kişiye bir mektup yazın.

Mandalalar

Açıkçası mandala hakkında pek bir şey bilmiyordum ,okuyunca epey şaşırdım. Yazar bu konuyu önemsiyor ve web sitesinde ayrıntılı açıklamalar olduğunu söylüyor.


Farklı bir çok tekniğin de anlatıldığı kitap ''Yazmak istiyorum ama nereden başlayacağımı bilmiyorum'' veya benim gibi ''Yazmak istiyorum ama...........'' diyen kişiler için gayet yardımcı ve yol gösterici olmuş. Bir göz atın derim. Aklımda kalsın istediğim birkaç cümle daha yazayım:

'' Yazı bizi çoğaltır, belki hiç bir zaman ulaşamayacağımız insanların evlerine gireriz yazdıklarımızla, onlarla baş başa kalır, derin sohbetler eder, birbirimizin yaşamlarına dokunuruz hiç tanışmadan daha. Yazmak büyülüdür.''

'' Yaşanan olayları yazmak onları kabul etmenin ilk adımı olabilir.''

'' Kalemi kağıda koyduğunuzda bir enerji elinize, oradan da kaleme ve kağıda akar. Bilgisayar ise sizi sınırlar.''

'' Değişim bizi ürkütür çünkü değişim bir boşluğa düşmektir. Geçiş dönemlerinde boşluklar hep yaşanır çünkü bizi bir yaşam biçimine bağlayan ipleri kesip diğer bir yaşam biçimine doğru tek başına yürümemizi gerektirir.''


Bir başucu kitabı olabilecek Yazarak Hafifleyin için notum 10 üstünden 7.

Etiketler: