Yalnız Kalpler Arkadaş Arıyor

Yalnız Kalpler Arkadaş Arıyor
Yazı başlığındaki cümle bu filmden alıntıdır. 16 yıl olmuş öleli. Seni çok özlüyoruz gülen adam. 

Aranan özellikler:

1. Kitap karakterlerini gerçek sanacak.Onlardan bahsederken sanki arka sokakta yaşıyorlarmış gibi bir dil kullanacak. Örnek olarak kendi cümlelerimden bir demet sunayım:

''Zavallı Ria, kendi işinin patronu olabileceğini anlaması için o nankör Danny'nin onu aldatması gerekiyordu. (Yalnız Kadınlar Sokağı)

''O Rosemary'ye zaten hiç güvenmemiştim. İnsan kılık-kıyafete bu kadar düşkün olur mu ya?'' (Yalnız Kadınlar Sokağı)

''O mazi imha merkezi ne acayip yerdi değil mi? Feribe çok iyi yaptı gitmekle. İzel-Çelik-Ercan'a zaten bayıldım.'' (Unutma Dersleri) 

''Şeyh Yusuf Efendi'nin yumuşacık sesle anlattığı o güzel şeyleri özledim.'' (İsyan Günlerinde Aşk) 

''Bu adamların kafaları başka türlü çalışıyor. Hayranım onlara. Nasıl da işe adanmış oluyorlar. '' (Peter Pan Ölmeli)

2. Aynı filmi-diziyi tekrar izlemekten, aynı kitabı defalarca okumaktan zevk alacak. Meraklısına listelerim:

KitaplarBin kere Okudum etiketi ile yazdığım kitaplara ek olarak Son Oyun (Ahmet Altan), Düğümlere Üfleyen Kadınlar (Ece Temelkuran), Kayıp Sembol (Dan Brown) ilk aklıma gelenler

FilmlerHayallerin Peşinde , The Holiday,  Notting Hill, Küçük Prens, Karlar Kraliçesi, Arabalar 2, Süt Kardeşler, Tosun Paşa, Hababam Sınıfı, Neşeli Günler, Adile Naşit- Münir Özkul- Şener Şen, Ayşen Gruda'nın olduğu tüm filmler, Türkan Sultan'ın Sümbül, Dila Hanım ve Selvi Boylum Al Yazmalım'ı, Eşkiya, Züğürt Ağa




kitaplarla ilgili filmler

3. Durduk yere aklına film sahneleri ve kitaplardan cümleler gelecek. Bunları anlatmak için yanıp tutuşacak. Yeni tanıştığı, azcık sevdiği herkes o filmleri izlesin, o kitapları okusun isteyecek. Mesela:

--Madam Lila'nın eflatun ipek elbisesi, kitabın final cümlelerinden ''Tanrı bizi sevmese de olur''u, yaseminlerle ilgili onlarca söz (Düğümlere Üfleyen Kadınlar )
--Heisenberg'ün ''im the one, who nocks'' derken ki ifadesi, Skyler'in o kocaman çirkin ağzı, Hank'in vurulduğu sahne, finalin acayip ortamı, o zengin çiftin evine girdiği ve onları tehdit ettiği sahne (Breaking Bad)
--

4. Hadi gel bir çay /kahve içelim teklifine asla ve kat'a hayır demeyecek. İki eli kanda olsa o çay/ kahve içilecek. Öylesine ,bir anda, içinden geldiği için bana uğrayacak veya ben ona gideceğim. Ona eşlik ediyor olmak için 3. kahveyi veya 8. çayı içebileceğim.

5. Kırlarda sekerek papatya toplayan, hanım hanımcık, 'çişi-kakası bile pembedir bunun' denen tiplerden hazzetmeyecek. Ağlamak, bağırmak, surat asmak, atar yapmak kavramlarına aşina olacak. Duygularımı gösterdiğimde , başka bir şeye canım sıkılıp ona ters davrandığımda dünyanın sonu gelmiş havalarına girmeyecek. Ama ben çok üzüldümmm..tarzı cümleler kurmayacak.

6. Onun yaşam tarzına, aile geleneğine ters olan olaylardan dehşete düşmeyecek. Ben sofrayı toplamadan yatabilirim, çocuklarım 11-12 de uyuyor olabilir, çocuklarım disiplinsiz olabilir, babam annemi dövmüş olabilir gibi..

7. Aklı biraz havada olacak. Hayalleri olacak. Temizlik,yemek ve bilumum ev işlerinden pek anlamayacak. Masası dağınık olacak, mutlaka kitaplar olacak bir noktasında. Gezmek istediği ülkeler, okumak istediği kitaplar, tanışmak istediği yazarlar olacak. İmza günleri, kitap fuarlarından heyecan duyacak.

kitap aşkı
masa dediğin böyle olur bence
8. Kitap sipariş etmekten. siparişi beklemekten, kargoyu  açmaktan, kargonuz geldi diyen telefona cevap vermekten , yeni kitap kokusundan çılgın bir haz alacak.

9. Sevdiği bir kitap okuyorsa kitap bitene kadar aşıkmış gibi karnında kelebekler uçuşarak, gece gündüz onu düşünerek ve anlatarak gezecek. Bitince de çok üzülecek. Her fırsatta kitabına koşacak, uykusuz kalacak, işi gücü boşlayacak..


Efendim bu kriterlerden birine bile sahipseniz lütfen benlen (!) arkadaş olunuz. Çok iyi kek yaparım, çay demlerim, fedakarım, nerdeyseniz atlar gelirim, ne isterseniz yaparım. Zira çok yalnızım :(

Etiketler: , , ,