Kitaplar Üzerine Türlü Sorular

Kitaplar Üzerine Türlü Sorular
Hayalimdeki okuma köşesi
Bu aralar bloglarda gezen bir ''Her güne bir yazı'' konusu var. En sevdiğin 10 müzik parçası, göbek adın vb 30 alt başlık içeren bu fikirden ilham alarak okuma kulübümüzde kendi sorularımızı oluşturduk. İlk dört soru 2 balık Esra'dan gerisi benden geldi. Kitap ve okumakla ilgili olduğundan blogda olsun istedim. Eğer kabul ederlerse Çıplak YazarÖzlem ÖztürkAyşe'nin KozasıEsra Ertuğrul ve Vişne'nin cevaplarını duymayı çok isterim. 

İşte benim cevaplarım:

1- Ne zamanlar kitap okuyorsun? Kitap okurken bir şeyler yiyip içer misin? Kitap okuma rutinin var mı?

Her an kitap okuyabilirim. Belli bir zaman yok. Genellikle işte, ortalık sakinse güzel okuyorum. Çok heyecanlı bir kitapsa (Riko ve Oskar gibi) çocuklar bir şeylerle oyalanırken ya da yatmadan önce okuyorum. Kesinlikle çay içmeyi tercih ediyorum, günlük kahve limitim maximum 2 fincan. Kek, kurabiye, püskevit (Bahçeli'ye selam olsun) yemekten çok hoşlanıyorum.

Anne olmadan önce her boş vaktimi okumakla doldururdum. İtiraf etmem gerekirse yalnız ve parasız olmanın etkisi de vardı. Çünkü kitaba ulaşmak zor değil, organizasyon gerektirmiyor ve kapağı açtığında başka dünyalara uçuveriyorsun.

Çalışmaya başlayınca, yaşım ilerledikçe seyahat etme dürtüm ağır basmaya başladı. Gezmek, görmek, hava alanları, başka kültürler, diller çok ilgimi çekiyor. Yine de hayatımdan kitapları ve blogumu alsalar korkunç derecede renksiz-tatsız hissederim.

2-(Klasiklerden gelsin bu soru) bir kitap yazacak olsan adı ne olurdu?

Kişisel Gelişim Denen Büyük Yalan

Bu isim içimden öylesine geldi. Çok da düşünmemiştim kitap yazarsam adı ne olur diye. Son aylarda iyileşmek etiketi ile yazdıklarımdan sonra bu piyasada korkunç bir sömürü olduğunu hissediyorum. Kişisel Gelişim adı altında bir sürü gereksiz saçmalık ortada dolaşıyor ve insanlar boş umutlara sürükleniyor bence.

3- En sevdiğin yazar/çizer kim? Seni en çok etkileyen çocuk kitabı hangisi?

Çocuklarım küçük. Daha çok bol resimli kitap okuyoruz. Kıpır Kıpır, Fare Evi ve büyüklerden Riko ve Oskar  kesinlikle favorim. Shaun Tan bir efsane, Oliver Jeffers'ın kitaplarına da bayılıyorum görsel anlamda.

oliver jeffers

Yetişkin kitaplarında en sevdiğim demem zor, blogda 1000 kere okudum etiketi ile yazdığım kitapların hepsini çok seviyorum.


4-Yüz yüze olsak da bir kahve içsek (ama lütfen gıcık biri çıkmasın) dediğin yazar kim?

Offf..Kesinlikle Murathan Mungan. Onunla Mezopotomya ovasına bakan bir balkonda sabaha kadar oturup konuşmak en sevdiğim hayallerimden biri :)

5. Okurken heyecandan tırnaklarını yediğin / kahkahalar attığın / ağladığın kitaplar var mı?

Grange ve Gerritsen'in romanlarında tırnak yememek zor, çok gerilimli

Kahkaha attıran kitap hatırlayamadım, Kumkurdu'nda epey gülümsemiştim.

Cihan Aktaş hikayelerinde ağlamak garanti
  
6. Keşke bunu ben yazmış olsaydım dediğin kitap hangisi?

Murathan- Yüksek Topuklar

Michael Ende- Momo

7. Kendini okurken hatırladığın en eski kitap hangisi?



Ayşegül serisi ve Kemalettin Tuğcu

8. Hayranlığın o kadar büyük ki, bunu yazan insansa ben neyim dediğin bir kitap var mı?



Çok var ama en tazesi Coşkuyla Ölmek, yazar Şule Gürbüz.

9.Okumak eylemi ile ilgili en sevdiğin cümle nedir? 


Ben kitaplarımı yaratmadan kitaplarım beni yarattılar. (Montaigne)

Etiketler: ,