Kovadaki Okyanus

Kovadaki Okyanus

Yazarının da dediği gibi ''Okuması 45 dakika, uygulaması ömür boyu sürecek bir kitap''. Hem sayfa sayısı az hem yazıları kocaman, arada resimler bile var. Bakınız:


Kovadaki Okyanus


Kitap şöyle başlıyor:

''Bir gün bir balıkçı teknesinden okyanusa bir kova indirildi..Kova içindeki suyla hızla yukarı çıkmaya başladı.

Kovadaki su çok  heyecanlanmıştı. Biraz da korkmuştu . Kovadaki su yavaş yavaş olayın farkına vardı. Artık o, okyanusa ait bir su değil Kovadaki Su'ydu. Çok özel ve çok farklıydı.

Aslında bu olanlar okyanusun bir oyunuydu. O bu oyunu sık sık oynar, teknelerden indirilen boş kovaların içine saklanırdı. 

Bu bir anlamda okyanusun kendi kendiyle saklambaç oynamasıydı.''

Kitap insanı kovadaki su ile , yaratanı okyanus ile özdeşleştirerek sağlam bir metafor yakalıyor. Tekneye çıkarılan su, yanı başındaki fıçının içinde bekleyen sudan hayat dersleri almaya başlıyor. Her biri gayet değerli , basit ama kesinlikle sarsıcı olan bu  dersler Kovadaki Su'yu çok etkiliyor. Tabi okuyucuyu da. Örneğin:

''Bu evren kapalı bir sistemdir. Bir şeyleri almak için bir şeyleri vermek gerekir ama insan vermeden almak ister.

Sen evreni kafana takma. O kendini korur.Yer, gök ve okyanus birlikte harekete geçtiler bile. Yer sarsılıyor, okyanusta dev dalgalar oluşuyor, iklimler sertleşiyor ve virüsler değişime uğrayıp saldırıya hazırlanıyor.''

''Başkalarına mutluluk verebilmek için önce ben mutlu olmalıyım. Ben, mutluluğu nasıl elde edebilirim?

Önce şunda anlaşalım: Söylediğinin tam tersine sen başkalarını mutlu ettikçe mutlu olursun.''



Kovadaki Okyanus

Özetle ; Kovadaki Okyanus tam anlamıyla bir baş ucu kitabı. Öyle okunup kenara koyulacak değil, ara ara karıştırılacak türden.  Kişisel gelişim kitaplarının esas sıkıntısı pratik olmamalarıdır bence. Okurken gayet iyi gelir, hak verirsiniz, ''Tabi ya, işte bu! '' dersiniz ama bir kriz anında size pek de faydası olmaz o tuğla kalınlığındaki yazıtların. Bu kitabın güzelliği kolayca akılda kalacak cümlelere sahip olması. ''Bu da geçer, evrende her şey değişir, buluştuğun anda ayrılacağını da kabullen'' gibi..

Benim çok severek, içimde yoğun bir huzurla okuduğum bir eser oldu. Gönül rahatlığı ile tavsiye ediyorum.

Etiketler: ,