Derle,Topla,Rahatla

Türkçe'ye bu şekilde çevrilmiş

Orjinal ismi ''Düzenlemenin Yaşam Değiştiren Sihri'' olan kitabın bu ara karşıma çıkması kesinlikle tesadüf olamaz. Yakın arkadaşlarımın iyi bildiği üzere ''EV'' konusu benim içimde hep sızlayan bir yara, kara bir delik, kısır bir döngü, Bermuda Şeytan Üçgeni , karanlık bir tünel, anladınız siz onu; tıkanıp kaldığım birkaç konudan biridir.


Kitap 3 milyon satmış (uluslar arası) , yazar ''ev düzenleme danışmanı'' olarak geçimini sağlıyor ve 3 aylık bir bekleme listesi var. Peki, bu ufak-tefek Japon kadın farklı ne söylüyor?


1. En ÖNEMLİ kural ; ÖNCE AT SONRA DÜZENLE

2. Toplama ve düzenleme işini sıra ile yapacaksınız. Kesinlikle bu sırayı bozmayı düşünmeyeceksiniz. Sıra şöyle:

--Kıyafetler
--Kitaplar
--Kağıtlar
--Ivır zıvır
--Özel eşyalar (anısı olan , hediye gelen, çocukluktan kalan)

3.  Toplama ve düzenleme işini yavaş yavaş, sindire sindire yapmayacaksınız. En kısa sürede bitireceksiniz. (Bir evi tamamen toplamak altı ayı alabiliyormuş, en kısa süreden kasıt bir hafta değil neyse ki)

4. Kıyafet, kitap, ıvır zıvır hangi kategoriyi topluyorsanız ilk iş hepsini gözünün önüne koyacaksınız. Örneğin kıyafetlerden başladınız diyelim. Yazlık, kışlık, baza altı, askıdaki, kirli sepetindeki, arabadaki ne varsa tüm giysileri bir odanın ortasına yığacaksınız. Öyle ki o gün üzerinizdekiler hariç evde tek bir parça giysi kalmamış olmalı. Gözünüz korkuyorsa bu işten (Kimin korkmaz ki!) kıyafetleri kategorize edeceksiniz; üstler, altlar, takımlar,iç çamaşır,çorap, ayakkabı, çantalar şeklinde.

Yığının ortasına oturacak ve her birini tek tek elinize alacaksınız. Soru şu: Bu elimdeki giysi bana haz veriyor mu? Mutlaka dokunacaksınız, hissedeceksiniz. Cevap hayırsa doğru atılacaklar torbasına! Yeniymiş, evde giyerim'miş, hediye gelmişmiş, hiç bir mazeret yok, Tek nokta HAZ. Bu şekilde bir günde evinden 200 çöp torbası çıkaran müşterisi varmış! İyi de her şeyi atınca ne giyeceğim sorusuna hiç gerek yok diyor Marie. Kıyafetsiz kalan tek müşterisi bile yokmuş.

Kitaplar ve diğer kategoriler içinde aynısı geçerli. ''Bir gün okurum,belki bir gün gerekir'' yok. Haz vermiyorsa atacaksınız.

5. Atma işi bitti. Elinizde kalan her eşya için özel bir yer bulacaksınız. O eşya hep o yerde duracak ve aynı kategori aynı yerde olacak. Tüm kitaplar aynı odada, çocuğun bütün eşyaları aynı mekanda, bütün kozmetikler aynı çekmecede vs.

6. Her şeyi ama her şeyi dikey yerleştireceksiniz (Kendisi laptopunu dahi dik bırakıyormuş işi bitince). Çoraplar dahil! Ayrıca çorapları iç içe geçirip topak yapmak da yok, üst üste koyup üçe-dörde katlayıp dik dörtgen yapacaksınız.  Kazaklar, tişörtler, iç çamaşırları hepsini dikdörtgen olarak katlamak çok önemli. Google'da aratınca videolar çıkıyor.

KonMari method


Aslında kitabın pratiğe yönelik özeti bu kadar.  Ortada sihir filan yok ama yazar öyle iddialı ki okurken sık sık '' Yok artık'' dedim ilk 50 sayfada (Eğer tam olarak dediği gibi yaparsanız bu toplama-düzenleme işini hayatınız boyunca tek bir kez yapacağınızı söylüyor mesela). Peki, kitabın son sayfasında ne dedim?

'' Ev toplama ve düzenleme konusunda bu kadının üzerine hiç kimse çıkamaz. Marie Kondo bu iş için yaratılmış!  '' (Hem de gözyaşları eşliğinde, yeminle söylüyorum)

Toplamanın püf noktalarını anlatırken bir sürü başka şey de anlatıyor , neden evde bile şık kıyafetler giydiğini, günde 30-40 çöp poşeti eşya topladığı müşterilerinin evlerinde çalışırken bile eşofman giymediğini, her gün kapıdan girer girmez evini selamladığını, o gün giydiği ayakkabı ve çantası dahil kıyafetlerine teşekkür ettiğini, bir insanın gardırobundaki kıyafetlerden hangisini gerçekten zevk alarak giyip gitmediğini sadece bakarak anladığını, beş yaşından beri ev toplama-düzenleme konusunda sayısız fikir üretip deneme yaptığını, çok yorgun olduğu bazı günler iş kıyafeti ile uyuduğunu, en iyi saklama kutusunun ayakkabı kutusu olduğunu , atılacaklar torbalarını ailenin diğer üyelerinin özellikle annelerin kesinlikle görmemesi gerektiğini, evini tam olarak toplamanın kilo verdirip cildi güzelleştirdiğini ve daha neler neler.

Bu kitabı alın, kesinlikle pişman olmayacaksınız diyemem, çok iddialı olur ama şundan yüzde yüz eminim, Marie Kondo bu kitabı yazarak benim hayatıma dokundu. Ellerine sağlık minik kadın.

KonMari method
Kaynak: Pinterest
Belki kolay iş değil ama sonuç tatmin edici değil mi?

Etiketler: , , ,